Enjoy Sweden
Skapa konto

Älvsborgs fästning

Beskrivning

Älvsborgs fästning, med dess främsta anläggning Oscar II:s fort, är ett numera nerlagt svensk befästning beläget i Älvsborgs församling i Göteborg, vid Göta älvs mynning. Beslutet om att bygga Oscar II:s fort i Västerberget nära Käringberget i Göteborg togs 1899, och började med att Oscar II sköt det första sprängskottet den 24 augusti 1899. Anläggningen ansågs vara stridsdugligt 1907, då den också togs i bruk. Namnet Älvsborgs fästning gavs åt befästningarna den 27 april 1904. Fortet togs helt ur bruk på 1970-talet.
Fortet är insprängt i urberget och är omgivet av en fortgrav med två kontereskarpgallerier. Beväpningen bestod av två 24 cm kanon M/04 i självsänkande lavettage, två 15,2 cm kanon M/03B i pansartorn, fyra 57 mm kanoner i pansarkupol samt ett antal kaponjärkanoner. År 1940 flyttades 24 cm kanonerna till Batteri Torslanda på Hisingen och 15 cm pjäserna flyttades ut till Styrsö i skärgården. De tyngre pjäserna har flyttats tillbaka och ställts upp på sina ursprungliga platser. Kanonerna med 24 centimeters kaliber stod i öppna brunnar på självsänkande lavetter, det vill säga pjäsen ”tittade upp” över kanten när den sköt och när skottet hade gått sjönk den ner under kanten, där den laddades. Befolkningen i Långedrag fick öppna fönstren för att inte rutorna skulle gå sönder när man sköt.
Försvarsanläggningen bestod inte bara av Oscar Il:s fort. Från början fanns det även ett mindre batteri på Stockholmsskär under ett bergsskydd, men också mineringar, exempelvis från fortet ut till Nya Älvsborg. Det fanns även försänkningar eller ”stengärdsgårdar” som den mellan Stockholmsskär och Aspholmama. Utanför fortet ligger forthamnen och Götiska batteriet. Dessa har ingen förbindelse med fortet, utan hade som främsta uppgift att skydda mineringarna och huvudanläggningen uppe på berget.
Statens fastighetsverk förvaltar fortet och planer finns på att återställa det i sådant skick att det kan visas för allmänheten.
Även fortet Nya Elfsborg (som anlades redan 1650) på Kyrkogårdsholmen i älvmynningen kallas i folkmun ofta för Älvsborgs fästning.

Copyright:
wikipedia.se
Kontaktuppgifter
Adress
Älvsborgs fästning
Information
Region
Kommun
Göteborgs stad
Kategori
Övriga Sevärdheter
Media från användare
Karta

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

*