Enjoy Sweden
Skapa konto

Birgittakyrkan i Olshammar

Fotograf: Albin Ponnert
Beskrivning
Kyrkan är uppkallad efter den Heliga Birgitta vars make Ulf Gudmarsson ägde Olshammar på 1300-talet. Enligt traditionen lät Birgitta bygga ett kapell på den plats där kyrkan, som uppfördes 1620, ligger idag. Den byggdes av Eric Hand, barnbarn till Erik XIV. Söder om kyrkan finns Birgittastenen som hon använde när hon skulle upp på sin häst för att rida över Vättern till Vadstena.
I fönstren finns mycket välbevarade glasmålningar, i form av vapensköldar, föreställande Eric Hand och hans vapenbröder under 30-åriga kriget.
Kyrkan restaurerades 1785 av en tysk bruksägare, Carl von Wahrendorff. Då fick kyrkan sitt nuvarande utseende med altare och predikstol sammanbyggda. Detta är mycket ovanligt i svenska kyrkor. Wahrendorff försåg också kyrkan med flera fina prydnadsföremål, tre grisaille-målningar, en silverkrona, nattvardssilver med mera. Kyrkan byggdes som brukskyrka och var privatägd till 1982. Idag tillhör den Hammars församling och regelbundna gudstjänster hålls en gång i månaden och vid större helger.
I börja av 1800-talet blev Verner von Heidenstams morfar Carl Rüttersköld ägare till Olshammar. Verner von Heidenstam tillbringade som barn sina somrar på Olshammar. Om den tiden berättar han i sina memoarer ”När kastanjerna blommade”. I Olshammarsgården som ligger i anslutning till kyrkan föddes Heidenstam 1859. Hans födelserum finns bevarat med möbler från Heidenstams tid. Där finns ett originellt dörrfoder där Heidenstams släkt har mätt sin längd och ristat in i karmen. Verners längd finns markerad från 4 till 21 års ålder.
Olshammar ligger nära Tiveden med fina vandringsleder såsom Munkastigen som slutar eller börjar i Olshammar. Den går genom Tiveden till Ramunderboda. På den stigen vandrade munkar på 1300- och 1400-talet.
Verner von Heidenstam skall ha ristade in ”jordens mittpunkt” i en tegelsten framför altaret.
Copyright:
Svenska kyrkan
Kontaktuppgifter
Adress
Olshammar
Information
Region
Kommun
Askersunds kommun
Kategori
Kyrkor
Media från användare
Karta

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

*