Enjoy Sweden
Skapa konto

Drottningholms slott

Beskrivning

Drottningholms slott är ett kungligt lustslott beläget i Drottningholm på Lovön i Mälaren. Sedan 1981 är Drottningholms slott det svenska kungaparets officiella bostad. De är bosatta i slottets södra länga sedan 1981, då de flyttade från Prinsessan Sibyllas våning på Stockholms slott.
Drottningholms slott är den svenska stormaktstidens förnämsta slottsbyggnad och ett världsarv. Slottet fick sitt namn redan 1580, under Johan III:s tid. Han lät här bygga ett stenhus åt sin drottning Katarina Jagellonica. Slottsparken är till stora delar öppen för besökare året om.

1500-talsslottet inköptes av Hedvig Eleonora 1661, men slottet brann 30 december samma år. Efter den förödande branden fick arkitekten Nicodemus Tessin d.ä. i uppdrag att uppföra en ny slottsbyggnad utifrån de bevarade murarna och källarvalven av Johan III:s slott. Tessins slottsbyggnad var i stort sett färdig och inredningarna påbörjade vid hans död 1681. Hans son, Nicodemus Tessin d.y., fick därefter ansvar för inredningen, till vilken han tog hjälp av landets främsta konstnärer, samt trädgårdens anläggande.
Tessins huvudbyggnad, som utseendemässigt är påverkad av fransk-holländsk klassicism, rymmer det praktfulla trapphuset och paradrummen, medan de två sidolängorna innehåller bostadssviterna. Berömda är Hedvig Eleonoras paradsängkammare och Lovisa Ulrikas gustavianska bibliotek.
Vid slottet anlades också en exklusiv fransk barockpark som till betydande delar bevarats till vår tid. En stor del av arbetskraften var ryska krigsfångar. Parkens bronsskulpturer är verk av en av den nordeuropeiska renässansens mest framträdande skulptörer, Adrian de Vries. Samlingen fördes till Sverige som krigsbyte dels från Prag, dels från Frederiksborgs slott i Danmark. I utkanten av parken ligger Kina slott.
Drottningholms slott kom att förbli de kungliga damernas slott och år 1744 skänktes det som bröllopsgåva till prinsessan Lovisa Ulrika av Preussen då hon gifte sig med den svenske tronföljaren Adolf Fredrik. Lovisa Ulrika gav Carl Hårleman i uppdrag att bygga på slottsflyglarna med en våning för att inrymma bibliotek och porträttgalleri. Det var också på hennes initiativ Drottningholmsteatern anlades.
Drottningholm såldes 1777 av Lovisa Ulrika till staten. Slottets underhåll försummades, men Gustav III lät anlägga den Engelska parken och under Oscar I genomfördes en del reparationer på slottet, först 1907–1911 restaurerades slottet grundligt.

CreativeCommon:
wikipedia.se
Kontaktuppgifter
Adress
Drottningholm
Information
Förvaltare
Statens fastighetsverk och Ståthållarämbetet
Region
Kommun
Ekerö kommun
Kategori
Slott & Herresäten, Trädgårdar, Parker & Arboretum, Världsarv
Media från användare
Karta

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

*