Enjoy Sweden
Skapa konto

Eketorps fornborg

Beskrivning

Eketorps borg är en fornborg från järnåldern belägen på Alvaret i Gräsgårds socken på sydöstra Öland. Borgen byggdes ut avsevärt under medeltiden och har över tiden haft växlande funktioner; från tidigare defensiv ringborg till medeltida fristad, och senare förläggning för en kavallerigarnison. Under 1900-talet rekonstruerades Eketorp och blev ett populärt turistmål. Platsen har använts för att visa medeltida hantverk och tekniker och har också använts för att ”återuppföra” medeltida slag. Eketorp är det enda av 19 kända förhistoriska försvarsverk på Öland som har blivit fullständigt utgrävt. Bara vid Eketorp hittade man 24 000 föremål av olika slag.

Eketorp byggdes av den ursprungliga järnåldersbefolkningen runt år 400 e.Kr. under en period då den öländska befolkningen hade nära band med Romarriket och andra europeiska civilisationer. Man tror att ringborgar vid den här tiden var en religiös samlingsplats där man utförde ceremonier, och att det fungerade som en fristad för lokalbefolkningen när fiender invaderade. Att man valt en rund form beror nog på att borgen ligger på flack mark och att anfall kunde väntas från vilket håll som helst. Omkretsen för det första försvarverket var ungefär 57 meter. På 500-talet utökades cirkeln till ca 80 meter i diameter.[2] Vid den här tiden har man hittat ett femtiotal celler, eller små strukturer inom fortet. Vissa låg mitt i borgen och andra var inbyggda i själva ringmuren. Runt sent 600-tal övergavs borgen utan att någon rimlig förklaring har kunnat ges. Borgen förblev oanvänd till tidigt 1000-tal, då den byggdes upp igen. Den gamla strukturen användes, med undantaget för att vissa av de inre strukturerna som tidigare var i sten ersattes med timmerkonstruktioner. Dessutom restes en andra försvarsmur.

Eketorps konstruktion brukar delas in i tre olika faser:

* Eketorp I (300–400 e Kr)
* Eketorp II (400–700 e Kr)
* Eketorp III (1000–1300 e Kr).

CreativeCommon:
wikipedia.se
Kontaktuppgifter
Adress
Eketorps borg
380 65 Degerhamn
Hemsida
www.eketorp.se
Telefon
0485-66 20 00
Information
Vägbeskrivning
Egen bil Efter Ölandsbron ta väg 136 mot Ottenby. Kör 45 km till Grönhögen, sväng vänster mot Eketorps borg. Kör 3-4 km, sväng vänster till parkeringen. Kollektivtrafik Kalmar - Eketorp Under sommarhalvåret går det bussar till fram till entrén vid Eketorps borg ifrån Kalmar. Under övrig tid så stannar bussen i Eketorp, som ligger ca 500 m från entrén. Bussförbindelser Kalmar Läns Trafik AB, 0491-76 12 00. Hemsida: http://www.klt.se Klicka på länken och fyll i resa från och resa till (ex. från Kalmar till Eketorp) och klicka på sök resa. Där får du all information du behöver. Närmaste tåg: Kalmar Central och närmaste flygplats: Kalmar.
Övrigt
Idag är borgen öppen för turister och ett museum inuti borgen visar några av de många föremål som återfanns i den stora utgrävningen 1974. Besökare tas emot av guider i medeltidskläder som spelar hantverkare och handelsmän. Det förekommer också att man uppför mindre slag, bataljer och andra medeltida händelser.
Region
Kommun
Mörbylånga kommun
Kategori
Fornborgar
Media från användare
Karta

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

*