Enjoy Sweden
Skapa konto

Kina slott

Beskrivning

Kina slott är ett litet lustslott, som ligger i Drottningholms slottspark, på Lovön, Stockholms län.
Den första slottsbyggnaden uppfördes som ett monteringsfärdigt hus 1753 och var då en födelsedagsgåva till drottning Lovisa Ulrika från kung Adolf Fredrik den 24 juli.
”Han förde mig vid sidan om lustträdgården (Drottningholms slotts barockträdgård) och jag blev överraskad att där plötsligt stå inför ett verkligt feeri, ty kungen hade låtit uppföra ett kinesiskt slott, som är det vackraste man kan se.”
Så beskrev drottningen i brev till sin mor, drottning Sofia Dorotea av Preussen.
Det nuvarande Kina slott, som ersatte den gamla träpaviljongen från 1753, är ritat av Carl Fredrik Adelcrantz. Hovintendent Jean Eric Rehn ledde arbetet med inredningen. Det började byggas 1763 och stod klart år 1769. Arkitekturen är i grunden fransk rokoko men har en exotisk karaktär, med kinesiska och orientaliska inslag som var högsta mode. Fasadernas lackröda väggar och skulpturala utsmyckning visar på god kunskap om kinesisk byggnadskonst, men själva byggnadskroppen kan karakteriseras som klart europeisk. Interiörerna hör till de främsta i svensk rokoko. Kina slott genomgick en yttre restaurering 1927-1928, 1943-1955 samt en inre 1959-1968. En genomgripande restaurering av exteriören påbörjades åter igen 1989 och avslutades 1996.
En rad paviljonger, också i kinesisk stil, ansluter till slottsbyggnaden. En av dessa är den så kallade Confidencen, en matsalsbyggnad där både matbord och serveringsbord dukades i våningen under den kungliga matsalen och på signal ovanifrån hissades mat- och serveringsbord upp i matsalen. Detta innebar att de kungliga kunde äta middag utan att betjäning var närvarande alltså en confidence (franska för ”i förtroende”).
Slottet tillhör de kungliga slotten och finns med på UNESCO:s världsarvslista.

CreativeCommon:
wikipedia.se
Kontaktuppgifter
Adress
Drottningholm
Information
Övrigt
Den 6 augusti 2010 klockan två på natten tog sig tjuvar in via två dubbeldörrar på Kina slottets baksida. Inne i slottet slog de sönder tre montrar och tog med sig ett okänt antal föremål. Inbrottslarmet fungerade men hela inbrottet tog bara sex minuter. Samlingen på Kina slott består av bland annat kinesiska lerfigurer, porslindockor, urnor, lackmöbler och andra konstföremål från Kina daterade till 1753. Hovet har bekräftat att det var den ordinarie statliga kollektionen som visades när inbrott inträffade. Föremålen anses vara ovärderliga. Tjuvarna flydde från Kina slott på en moped, som senare hittades av polisen lite längre bort nere vid vattnet. Polisen misstänker att de sedan försvann i en båt och tror att det rör sig om ett beställningsjobb. Det var första gången att Kina slott blev utsatt för inbrott.
Region
Kommun
Stockholms kommun
Kategori
Slott & Herresäten
Media från användare
Karta

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

*