Enjoy Sweden
Skapa konto

Möja

Beskrivning

Möja, som består av Stora Möja och Södermöja och öarna omkring, ligger längst ut i havsbandet i Stockholms mellanskärgård med ytterskärgårdens unika natur inom räckhåll.
Hit kommer man bara med båt.

Bofast befolkning har funnits på Möja sedan vikingatiden. På 1200-talet kallades ön Myghi i Kung Valdemars seglingsbeskrivning. Möja finns också omnämnt i en jordebok från 1543, då fanns det elva gårdar fördelade på byarna Berg, Löka, Ramsmora och Långvik samt Södermöja.

Möja, som består av Stora Möja och Södermöja och öarna omkring, ligger längst ut i havsbandet i Stockholms mellanskärgård med ytterskärgårdens unika natur inom räckhåll.
Hit kommer man bara med båt.

 

Hela ön blev nedbränd 1719 vid de så kallade rysshärjningarna. Det enda huset som klarade sig var det lilla kapellet i Berg. Kapellet revs och år 1768 byggdes den nuvarande kyrkan upp på ungefär samma plats. Kyrkan har sedan dess byggts om och fick sitt nuvarande utseende under 1800-talet.

Fisket var den dominerande inkomstkällan, och fisken roddes till Stockholms marknader när det var öppet vatten. Vintertid kunde frakterna ske med häst och vagn på isen. Fisket var huvudnäring fram till 1980-talet, då avtog det snabbt och idag finns endast en fiskare kvar.
Tidigare fanns också stora jordgubbsodlingar och Möjajordgubbarna var vida kända. Idag finns ingen som odlar kommersiellt längre, men man ser på många håll öppna ängar som tidigare varit jordgubbsåkrar.
Det är denna del av skärgården som genom åren skildrats av konstnärer som Roland Svensson; författaren, vissångaren, tonsättaren och målaren Evert Taube hämtade inspiration på det numera nedlagda Pensionat Strandvik på Södermöja när han skrev sin kända visa Det går en dans på Sunnanö. Jules Sylvain, som bl a komponerat många gamla schlagers som Dansen går på alla bryggorna och Med en enkel tulipan, bodde många somrar på Byholmen innan han flyttade till sydligare breddgrader och blev bananodlare (det säger i alla fall ryktet).

Copyright:
Möja Turistinfo
Kontaktuppgifter
Adress
130 43 Möja
E-post
info@mojaturistinfo.se
Hemsida
www.mojaturistinfo.se
Telefon
08-571 640 53
Information
Vägbeskrivning
Till Möja kommer man med båt från Stockholm eller Sollenkroka på Värmdö, det finns flera alternativ att välja på. Till Sollenkroka brygga kommer man med buss 434 från Slussen, bussresan tar ca 1 timme. Avgångstid framgår av Waxholmsbolagets tidtabell.
Övrigt
På Möja finns sex ångbåtsbryggor: Möjaström, Berg, Löka, Ramsmora, Långvik och Dragedet. Taxi finns på ön. När du ska åka hem med reguljärbåt, glöm inte fälla upp semaforen på ångbåtsbryggan så att du kommer med! Kommer man med egen båt finns det flera gästhamnar på Möja.
Region
Kommun
Värmdö kommun
Kategori
Skärgårdsöar
Media från användare
Karta

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

*