Enjoy Sweden
Skapa konto

Skansen

Beskrivning

Skansen är en djurpark och ett friluftsmuseum på Djurgården i Stockholm, grundat 1891 av Artur Hazelius.

Skansen invigdes den 11 oktober 1891. Namnet kommer från den skans som Karl XIV Johan lät uppföra åt sin sonOscar I att användas som lekplats, denna skans låg intill nuvarande Håsjöstapeln. Det första området omfattade marken på Skansenberget kring Bollnästorget och Fågeldammarna med ingång via Hasselbacksporten, totalt 29 493 m².

År 1892 utökades området med Belvedere kring Bredablick, 174 411 m², och området blev då mer än sex gånger så stort. Ytterligare markförvärv har gjorts under årets lopp, och området omfattar idag 30 hektar. Den räknas som djurpark sedan 1924 då Grillska donationen tillförde det nödvändiga kapitalet som krävdes för att kunna bygga det dåvarande aphuset *(numera privatägda Skansen-akvariet nedanför restaurang Solliden), varpå Skansen uppnådde det artantal som då krävdes för att få räknas som djurpark.

Den 17 juni 1911 klockan 19.30 startades Skansens Friluftsteater, då teaterpjäsen Värmlänningarna uppfördes.

Skansen gick med god vinst de första femtio åren och finansierade bland annat byggnation och drift av Nordiska museet. Skansen övergick den 1 juli 1963 till att bli en stiftelse med Nordiska museet, Stockholms stad och staten som huvudmän. Den har sedan dess subventionerats med skattemedel.

På Skansen finns idag (2010) cirka 140 byggnader från Skandinavien, det äldsta är Vastveitloftet från 1300-talet.

CreativeCommon:
wikipedia.se
Kontaktuppgifter
Adress
Djurgårdsslätten 49-51
115 21 Stockholm
Hemsida
www.skansen.se
Telefon
08-442 80 00
Information
Vägbeskrivning
Skansen ligger på Djurgården nära Stockholms centrala delar. Det finns många sätt att ta sig hit men enklast är med spårvagn, buss, färja eller till fots. Spårvagn Spårvagnen går från Sergels Torg till Djurgården och har gott om plats även för barnvagnar och rullstolar. Man åker dock inte gratis med barnvagn på denna som man gör på bussen. Buss Du som vill åka buss till Skansen väljer buss nummer 44 från Karlaplan. Du kan också ta buss nummer 69 till Djurgårdsbron och sedan promenera sista biten. Färja Året runt går det färja från Slussen till Djurgården, och på sommaren även från Nybroplan med Strömma. Promenera Det går också bra att gå ut till Djurgården. Promenaden går från Nybroplan via Strandvägen och kajen. Här har man möjlighet att se Gamla stan, Skeppsholmen och Söder i silhuett på vägen ut. Bil Det är inte alltid så lätt att ta bilen till Skansen. Djurgårdsbron är avstängd under helger och större programdagar. Det finns inte heller särskilt många parkeringsplatser.
Region
Kommun
Stockholms kommun
Kategori
Museum, Nöjesanläggningar & Djurparker, Världsarv
Media från användare
Bild från Midsommar på Skansen