Ishotellet i Jukkasjärvi

En stor attraktion att besöka under vinterns kalla månader är Ishotellet i Jukkasjärvi. Ishotellet är beläget drygt två mil öster om Kiruna så du får ta dig långt norrut om du vill se denna spännande byggnad.

Hotell byggt av is

Ishotellet är världens första ishotell och hit vallfärdar många turister. Alla vill de ta del av denna ståtliga byggnad som är konstruerad helt av is. Hotellet ligger vid Torne älvs strand. Det är från denna älv som de stora isblocken som behövs för att konstruera hotellet bryts. Hotellet är riktigt stort och täcker en yta på 5 500 kvadratmeter.

Ishotellet må vara gjort av is men du behöver inte oroa dig för att frysa om du väljer att övernatta. På sängen, som är byggd av is, finns det nämligen tjocka djurhudar och täta sovsäckar som hjälper dig hålla värmen.

Bland isskulpturer och kyrka

Ishotellet är dock mer än bara ett hotell. Här finns också vacker konst att titta på. Varje år skapas det fina isskulpturer av kända konstnärer. Bland annat finns det en pelarsal i hotellet där dessa ställs ut.

Ishotellet håller öppet dygnet runt. Istället för att låta hotellet smälta bort under vårkanten kyler man nu ner det så det kan behållas även under sommaren. Därmed kan du välja när helst du vill besöka hotellet. För den bästa upplevelsen rekommenderas det dock att du sover över under en av de kalla vinternätterna. Då kan du njuta av kalla, stjärnklara nätter utanför hotellet.

Förutom sovrum till över 100 gäster rymmer denna maffiga byggnad även en bar, för riktigt kyliga drinkar, och en kyrka. Kyrkan tillhör Jukkasjärvi församling och här kan du bland annat gå på Juldagsgudstjänst. En mer annorlunda gudstjänst än den i en iskyrka kommer du knappast att besöka under livet.

Besök hotellet över dagen

Om du inte känner dig frestad av att sova över i det iskalla hotellet kan du åka dit på en dagstur. Du kan nämligen få en guidad rundtur av hotellet och se hur allting fungerar. Då kommer du få lära dig allt om hur hotellet konstrueras, riktigt intressant för såväl stora som små. En rundtur ingår även för övernattande gäster.

Ishotellet i Jukkasjärvi är en aktivitet som du absolut inte får missa om du befinner dig i norra Sverige under vintern.