Norrländska kusten – både stadsliv och natur

De flesta svenskar bor i södra eller mellersta Sverige och tänker aldrig på att flytta norrut. Norrland har oerhört mycket att erbjuda, oavsett vilken livsstil eller arbete som du önskar. Om du både vill ha tillgång till stadsliv och natur, bör du satsa på den norrländska kusten.

Norrlandskusten: både stad och natur

Om du både vill ha stadsliv, och samtidigt leva nära naturen är den norrländska kusten perfekt. Du har flera städer att välja mellan: Gävle, Sundsvall, Härnösand, Örnsköldsvik, Umeå, Skellefteå och Piteå. Som på ett band ligger de viktiga norrländska kuststäderna, som både erbjuder universitet, innovativa företag och närheten till natur. Ju längre norrut du kommer, desto lättare är det att flyga. Många norrländska orter har flyg ner till Arlanda flera gånger per dag. Och naturligtvis tåg.

Höga kusten, ett bland Sveriges mest populära resmål, ligger vid Örnsköldsvik. Norrlandskusten är mycket vacker och erbjuder både skärgård och mycket orörd natur. Samtidigt som du också lätt tar dig till skogen. Om du gillar Höga kusten, men vill ha mer stadsliv, så bör du satsa på Sundsvall. Sundsvall ligger 40 mil norr om Stockholm och du kör på mindre än fyra timmar ner till huvudstaden. Sundsvall erbjuder både vacker natur, mycket folkliv och kultur. Det är en populär stad som också är en del av Mittuniversitetet. Det finns många innovativa företag i staden, ett ställe där du både kan känna att du bor i “Norrland”, samtidigt som du är en del av omvärlden. Välj mellan nya snygga lägenheter, lugna villakvarter eller ett hus ute på landet med en rejäl trädgård. Anlita Norrlandsmäklarna som din mäklare i Sundsvall och du har snart hittat ditt drömboende.

Norrland – viktigt för miljö och Sveriges utveckling

Halva Sverige består av Norrland, så det är svårt att beskriva den delen av vårt land med ett ord. Dock är det många som har lite förutfattade meningar om Norrland och främst tänker på det som ett semesterställe, inte en innovativ del av landet att bo i. Sverige har mycket att tacka Norrland för: vattenkraften och skogen som byggde upp Sverige – och som fortfarande är mycket viktiga industrier. I Norrland byggs många vindkraftverk och just nu byggs Europas batterifabrik Northvolt utanför Skellefteå. Framtiden ligger i miljöteknik. Norrland är viktigt för både Sverige och Europa i det avseendet.