Besök Dalarna

Dalarna är ett landskap som bjuder på vacker miljö, ren luft, ett rikt kulturarv och många olika aktiviteter. Dalarna är ett av Sveriges mest omtyckta besöksdestinationer året runt. Dalarna bjuder på allt från fjällen kring Grövelsjön i norr till de bördiga jordbrukslandskapen kring Dalälven i söder, från skidorter och vildmark i väster till skogarna i öster.

I Dalarna hittar du alltifrån Sveriges högsta vattenfall Njupeskär, Vasaloppet och dalahästar till Carl Larson gården, Orsa Vildmarkspark och Falu koppargruva. I mitten av landskapet breder sig den vackra sjön Siljan ut sig. Siljan är Sveriges sjunde största sjö. Populära orter att besöka är Falun, Borlänge, Mora, Rättvik, Sälen och Leksand.

Fakta om Dalarnas län

I länets 15 kommuner bor det ungefär 287 000 personer. Till ytan är länet ungefär lika stort som Belgien, vilket motsvarar drygt 28 000 kvadratkilometer. Dalarna är Sveriges fjärde största besöksdestination och det är Sveriges femte största exportlän.

Det regionala näringslivet är starkt med alltifrån företag som arbetar med forskning och innovationsarbeten till klassiska företag som Falu Vapen som tillverkar falurödfärg. Vid företagande är det viktigt med en stark infrastruktur för att förbygga olika scenarier. Drömmer du om att starta eget? Då kan du läsa en kurs i entreprenöriellt företagande via distans hos Högskolan Dalarna.

Att göra i Dalarna

I Dalarna finns det mesta. Fjäll, sjöar, berg, röda stugor, industrihistoria och hantverkstradition. Året om finns det mängder av aktiviteter och sevärdheter för både stora och små.

Utförsåkning

I Dalarna finns flera av Sveriges största skidanläggningar. I södra Dalarna finns bland annat Romme Alpin och Säfsen. I norr hittar du klassiker som Orsa Grönklitt, Sälenfjällen och Idre Fjäll. De flesta av anläggningarna har skidbackar som är barnvänliga och erbjuder skidskolor.

Falu koppargruva

I Falu koppargruva kan du känna historiens vingslag. Här bröts det malm så tidigt som på 800-talet, möjligen till och med från början av 700-talet. Gruvbrytningen upphörde 1992. Under sin storhetstid var gruvan en av Sveriges största och numera är den ett världsarv. Vid ett besök i gruvan kan du gå en guidad tur ner till 67 meters djup. Du får höra berättelser om hur gruvdrängarna slet samtidigt som du går genom vindlande gruvgångar.

Vasaloppet

Vasaloppet är en riktig klassiker. Det är ett skidlopp på 90 km som avgörs den första söndagen i mars varje år. Det är världens äldsta långlopp och sett till antalet deltagare också det största. Starten går i Sälen och målet ligger i Mora. Vinterveckan består av en rad olika lopp av varierande längd. Nuförtiden finns det även en sommarvecka med olika cykellopp. Det klassiska vasaloppsmålet med texten ”I färders spår för framtids segrar” står ständigt på plats på Vasagatan i Mora, så det kan du besöka året om.

Tillverkning av dalahästar i Nusnäs

Den klassiska dalahästen är något av det mest svenska vi har. År 1939 fick dalahästen representera Sverige på New York World’s Fair och alltsedan dess är den en symbol som förknippas med Sverige. Dalahästen är från början en biprodukt från möbelsnickeriet i området och har tillverkats sedan 1600-talet. Den traditionella dalahästen är röd. Dekorationen består av kurbitsmåleri.