Vi har mycket att vara stolta över i Sverige

Vårt avlånga om än lilla land har faktiskt gjort väldigt mycket för denna värld. Just för att vara ett så litet land ska vi därför vara stolta över mycket av det vi uppfunnit och fostrat genom åren.

Det handlar inte bara om innovativa produkter utan även människor som bidragit på många sätt till att världen och utvecklingen går framåt. I denna artikel kommer du få ta del av några av de saker Sverige bidragit med.

Idrotten

Om vi börjar med idrotten så har Sverige fostrat många världsstjärnor genom åren. För närvarande är väl Zlatan Ibrahimovic den största, men vi har exempelvis även simmerskan Sarah Sjöström och inte minst Armand Duplantis som nyligen slog världsrekordet i stavhopp med hela 6,18 meter.

Historiskt sett har vi haft tennisspelaren Björn Borg, utförsåkaren Ingemar Stenmark och brottaren Frank Andersson som några av de största. Men det finns många fler som inte får plats i denna artikel.

Entreprenörer

Även inom denna kategori har vi många framträdande namn. Författaren Astrid Lindgren är en av dem och hennes böcker har översatts till många olika språk. En annan är IKEA-grundaren Ingvar Kamprad som revolutionerat hela möbelbranschen med bra och billiga möbler. Funderar du dock på att bygga egna möbler i en unik design så kan det vara att köpa bra spik till billiga priser så att kostnaden inte blir för hög. En annan entreprenör man inte får glömma är Alfred Nobel. Alla känner till Nobelpriset, men det är inte lika många som visste att han tog patent på hela 355 uppfinningar, varav då dynamiten var den mest kända.

Artister

Sverige bör även vara stolta över sina musikaliska traditioner. Många är de artister och band som lämnat Sverige för att göra stora karriärer utomlands. ABBA är nog det första man tänker på när man ska koppla samman Sverige och musik. Ett annat band som gjort succé över stora delar av världen är Roxette med Per Gessle och Marie Fredriksson, där den sistnämnde tyvärr nyligen gick bort. Även Ace of Base var stora internationellt och har sålt mängder med album. Om vi ska hålla oss lite mer till nutid så gör Zara Larsson stor succé med sin musik runt om i världen, och nästan alla världens hörn spelar låtar med Avicii, som även han tyvärr har lämnat jordelivet.

Det finns så mycket mer än ovanstående man skulle kunna addera, men man måste begränsa sig lite ibland. Men tänk hur mycket vårt Sverige, som trots allt bara är ett litet land i världen har fått fram genom åren. Vi kan säkerligen räkna med att vi även i framtiden kommer fostra duktiga idrottare, entreprenörer och artister. Det ska i alla fal bli spännande att följa vad som sker framöver.