Besök julmarknader

Något som du enbart kan göra under vintern är att besöka julmarknader. Det finns mängder av mysiga marknader som är utspridda runt om i landet. Varför inte ta och besöka några av dessa under november och december månad.

Det arrangeras både små och stora julmarknader. Vad de brukar ha gemensamt är att du kan dricka god glögg, äta pepparkakor och kika på fantastiskt hantverk som producerats i landet. De bästa julmarknaderna brukar Expressen tipsa sina läsare om. Här kommer tips så du redan nu kan förbereda dig.

Jokkmokk julmarknad

En av de mysigaste julmarknaderna står Jokkmokk för. Denna årliga julmarknad hålls i Lappland och är alltid välbesökt. Så här långt norr ut är du nästan garanterad att få en snötäckt julmarknad vilket gör under för stämningen.

På julmarknaden som hålls i december finns det mycket att göra. Allt från att köpa norrländska delikatesser, se samiskt hantverk, åka i hästsläde och smaka god, lokal mat.

Julmarknad på Ekenäs slott

Ekenäs slott kan vara ett av de vackraste slotten i landet och här hålls det en mysig julmarknad under november månad. Detta sagoslott blir den perfekta miljön för en marknad som riktigt osar jul. Runt 80 hantverkare brukar ställa ut sina skapelser så att du kan köpa med dig fina föremål hem.

Dessutom finns det läckerheter som kan intas inför julen. Passa även på att få en guidad vandring av det fina slottet. Ekenäs slott hittar du strax utanför Linköping.

Jamtli julmarknad

En annan julmarknad du absolut inte får missa är den i Jamtli. Här finns det vackra gårdar från 1880-talet som får agera skådespelsplats för marknadsstånden. Marknaden hålls i början av december och över 200 hantverkare brukar ställa ut.

Du kan njuta av en tur med häst och släde, delta i en pepparkakshustävling, eller varför inte samstämmig körsång i Jamtli kyrka. Marknaden hittar du utanför Östersund och du kan åka ett gammalt ångtåg dit.

Visby julmarknad

Om du har besökt många julmarknader och är sugen på något annorlunda, då får du inte missa Visbys julmarknad. Denna marknad går nämligen i medeltidstema. Därmed kommer du kunna njuta av mjödprovning, medeltida sånger, skådespel och massa annat som tar dig med på en resa tillbaka till medeltiden.

Det finns även dramatiska eldshower, fackeltåg och annat som bidrar med stämningen. Glöm inte att ta på dig medeltida kläder och upptäcka de hantverk som säljs. Marknaden arrangeras i början av december i Visby på Gotland.