Vackra platser att besöka

Sverige har mycket att erbjuda såväl svenskar som internationella besökare som vill se vackra, spännande och ibland oväntade platser.

Ales stenar är en sådan plats. Redan år 1515 kunde vi läsa om denna plats även om den då gick under namnet “en ager kalldiss Hesten”. Namnet Ales stenar, eller Als Stene, kunde vi istället läsa första gången år 1624 och då beskriver socknens präst platsen som att “All lät bygga en hamn nedanför Kåsehuvud”. Ales stenar är en skeppssättning som användes som landmärke. Den har inte alltid tagits väl omhand och man har under långa tider inte haft någon större kunskap om platsen. Detta kom att ändras efter att flertalet arkeologiska och geologiska undersökningar under 1980-talet resulterade i restauration och idag kan man besöka denna fantasieggande plats som bland annat används vid begravningar.

Digerhuvud vid Bjärge på Fårö är en annan plats väl värd ett besök; det är Sveriges största raukområde. Här står hundratals raukar, uppemot åtta meter höga, och med de mest fängslande formationer.

Många har tagit sig upp till Skierfe, bergstoppen i den sydöstra delen av Sarek, som stupar nästan 700m lodrätt ned till Rapaätno och Laitauredeltat. Utsikten härifrån är magnifik och det gör så klart att toppen är populär och välbesökt men även att vägen dit är lättvandrad. Här möter vandraren ormbunkar, granskog, odlingsbygd, hussvalor, kungsörn och tornseglare.

Höga Kusten, kustområdet som löper mellan Härnösand och Örnsköldsvik, har under 20 000 år formats av naturens krafter och erbjuder idag besökaren ett dramatiskt landskap med världens högsta kustlinje. Det storslagna naturlandskapet, skärgården, bergen och skogarna har gett Höga Kusten titeln som Sveriges vackraste plats! Höga Kusten är också med på UNESCOs världsarvslista bland annat tack vare dess historiska karaktär. Här tronar bergen som ett monument över istiden och i skogarna finns kvarglömda stränder. Hit kommer du för de storslagna vyerna, de vackra vandringslederna, de spännande aktiviteterna och möjligheten till naturens lugn – här kan du både göra allt och ingenting.

Malmö Gamla kyrkogård, även kallad Gamla begravningsplatsen, är belägen mitt i Malmö centrum och anlades på 1820-talet. Här möts besökaren av idyll, lummighet och historia. Östra Kyrkogården i Malmö är känd för sin skönhet och sin formgivning och skapades av arkitekt Sigurd Lewerentz. Det som främst karaktäriserar Östra kyrkogården är Hohögsåsen som delar kyrkogården i två; den södra som är strängt regelbunden och den norra som är av mer friväxande karaktär. Hohögsåsen i sig är en välbesökt plats tack vare de vilda blommorna som växer här. De två begravningsplatserna är för många naturligtvis inte förknippade med skönhet och besök av positiv karaktär utan många är de som besökt de två för begravningar av nära och kära och många är det som i relation till dessa besök varit i kontakt med en begravningsbyrå i malmö med omnejd för hjälp att säga farväl till människor som för evigt kommer att vara saknade.