Öluffa i Stockholms skärgård

Inte behöver man bege sig till Grekland eller Key West för att uppleva härligt öluffande. Det räcker med att bege sig till vår sköna huvudstad så har man allt man behöver. Fördelen är också att man hittar många relativt folktomma öar att bre ut sig på.

Bästa platserna i Stockholm för öluffande

Runt Stockholm, både längre ifrån centrum och närmare, hittar du flera öar att gå iland på. Vissa är fulla av människor och ganska kommersiella, medan andra är mer gemytliga. Om du vill vara nära stan och kunna ta dig in till centrum på 15 minuter, kan du ta båten över till Fjäderholmarna från Nacka Strand. Gå till Restaurang J och vänta där, en båttidtabell finns vid kajplatsen.

Vill du lite längre ut men tvekar på om du ska ta bil, buss eller båt, är Vaxholm ett bra val. Det är den verkliga lilla småstaden i Stockholms skärgård och här finns till och med många som bor permanent. Det är lätt att ta sig hit ut med Vaxholmsbåten som går från Nybrokajen eller Strömkajen. SL-kortet kan användas under lågsäsongen.

För dig som vill åka långt ut i havsbandet kan Sandhamn vara en idé. Här är det full rulle hela sommaren, inte minst på grund av alla seglarregattor, Gotland Runt och det berömda Seglarhotellet som är ett festtillhåll utan like.

Ett annat trevligt sommarnöje är att åka till södra Sverige där sandstränder och horisonten är vanligare än skogsbeklädda öar och klippor slipade av tidens tand. Till städer som Ystad, Helsingborg och Kristianstad är det många sommargäster som anländer varje år. Många väljer till och med att anlita flyttfirma i Kristianstad för att dra flyttlasset dit för gott. När du ändå är i Skåne ska du passa på att åka till Kivik och Österlen för att få lite omväxling till skärgårdsluffandet. Det är en helt annan natur därnere men ack så vacker. Du kommer med all sannolikhet bli förälskad.

Norrtäljes skärgård

För dig som är ett fan av Saltkråkan och Astrid Lindgren, kan en tripp med båt runt Norrtälje och Öregrund göra susen. I närheten ligger Norröra där man spelade in Vi på Saltkråkan. Du kan även få en skymt av Astrid Lindgrens eget landställe som ligger vackert inbäddat bland träden, vid havet. Det ligger vid Furusund i norra delen av skärgården.

En skiftande karaktär

Stockholms skärgård har minsann en skiftande karaktär, det går inte att komma ifrån. Här finns allt från möjligheten att lägga till vid en brygga och hoppa i och tvätta sig från segelbåten, till lite mer lyxiga hotell och krogar som Smådalarö gård eller Seglarhotellet som redan nämns. Du kan även hitta enklare stugbyar och vandrarhem att ta in några nätter på när du vill se dig omkring.