Den svenska bostadsmarknaden

Den svenska bostadsmarknaden är som alla andra marknader i ständig förändring. Priser på att köpa bostäder kan stiga och sjunka och likaså hyran. I den här artikeln får du veta mer om hur den svenska bostadsmarknaden ser ut idag och hur du går tillväga för att få en bostad i Sverige.

Köpa bostad

När du är redo att köpa bostad finns det flera olika saker du ska tänka på. För det första är det bra om du har koll på din ekonomi och har fått ditt lån beviljat av banken. När du tar ett bolån via din bank ingår det oftast personlig rådgivning, vilket är särskilt värdefullt när du ska köpa din egen bostad för första gången. En annan sak som är bra att veta när det kommer till din ekonomi är att du behöver ha 15 % av insatsen i kontakter. Många bostäder kostar idag över miljonen, vilket innebär att din kontantinsats behöver vara omkring 150.000.

När du fått ditt lånelöfte beviljat är det hög tid för dig att leta efter den bostad du hoppas på att få köpa. Välj ut områden och vilken typ av bostad du söker. Vill du bo på landsbygden i en villa eller är en nyproducerad lägenhet i stan det du helst ser dig själv bo i?

Även om det kommer att dröja tills dess att du kan köpa din egen bostad är det alltid en god idé att ha koll på marknaden och se till att du har ett kapital när dagen kommer och du hittar den perfekta bostaden.

Hyra bostad

Att hyra sin bostad är vanligt. Det är särskilt vanligt att man börjar med att hyra sin bostad när man flyttar hemifrån, innan man etablerat sig på arbetsmarknaden och har kapitalet för att köpa sin bostad. Det finns flera sätt att hyra en bostad. Du kan gå via ett fastighetsbolag där du står på kö för att få hyra en bostad. De flesta fastighetsbolagen har köpoäng, vilket innebär att du får ett poäng för varje dag du står i kö. De med flest köpoäng är de som blir erbjudna bostäder först. Du behöver också anmäla ditt eget intresse för de bostäder du är intresserade av att hyra. Många fastighetsbolag har som regel att din inkomst behöver vara tre gånger hyran. Alltså om din hyra ligger på 4000 kronor behöver din inkomst vara minst 12 000 kronor i månaden.

Förutom att du kan hyra en bostad via ett fastighetsbolag så finns det privata hyresvärdar.

Eftersom bostadsmarknaden ser ut som den gör idag där det är många som står utan ett boende är hyresmarknaden hård. Det bästa du kan göra är att hyra i första hand, då är lägenheten din så länge som du vill och sköter dig. Det går också att hyra i andra hand, det betyder att du hyr din bostad av någon som i sin tur hyr bostaden från till exempel ett fastighetsbolag. I vissa fall går det att hyra i tredje hand.