För att få privatekonomins hjul att rulla smidigare måste man vara beredd på att göra en del avkall. Här kommer några bra tips för att få privatekonomin att gå ihop lite bättre.
Boendet en stor svensk utgift
Allt större del av svenskarnas ekonomi går till utgifter för boendet. Hyra eller amorteringar på bolån blir alltså en rejäl tårtbit vardagsekonomin. Det går dock att omförhandla sina bolån för att få ned räntan. Den som bor i en bostadsrättsförening bör kontakta en ekonomisk förvaltning för att smidigare sköta hyror och avgifter. Då kan man som förening tjäna mycket pengar på att även få bokföring och bokslut utförda.
Dyra lån
Många svenskar har dyra lån som äter upp stora delar av inkomsterna. Nu talar jag inte om bostadslån, studielån eller billån. Här handlar det om rena konsumtionslån. Det kan vara 20 000 kr på ett kreditkort där, och 2000 kr på ett smslån där. Det är räntan från dessa lån som hackar ett stort hål i den större ekonomin i hemmet. Man bör därför göra rent bord, och betala av dem snabbare. Ett lån på 150 000 kr med en ränta på 22 % och en avbetalning på några tusenlappar, kommer ta en evighet att betala av. Det bästa man kan göra är att snabbt få ned lånet med åtminstone en tredjedel och därefter betala så mycket extra det går. Här är några tips för att snabbt få ihop en summa att kunna kapa sitt dyra lån med:
- Sälj allt i förrådet. Det finns mer än man tror som man aldrig använder. Ut med det på Blocket bara.
- Gå igenom alla avtal, prenumerationer och hyresavtal. Försök få till bättre avtal, vilket kan leda till några tusenlappar över redan första månaden.
- Jobba extra en månad, tufft men drar sitt strå till stacken.
- Fundera på om du behöver din bil om du har en.
- Skippa gymkortet, börja träna utomhus istället.
- Bort med fikabesöken och utelivet. När lånet är nere med minst en tredjedel kan man unna sig det någon helg ibland.
Ta kontroll över småutgifter
Tvärtom mot vad man kanske tror är det de små utgifterna som skapar de stora hålen, för dem är man oftast omedveten om. Man kan börja med att sluta använda sitt kort så mycket. Kanske kan man begränsa sig till att storhandla två gånger i månaden. Man kan ha lite fickpengar i form av sedlar i plånboken för oförutsedda utgifter.