Bästa vandringslederna i Sverige

Sverige har en otroligt vacker natur och det finns mängder med saker och platser att upptäcka. Under år 2020 och 2021 är det allt fler som planerar att semestra hemma i Sverige och vad är då bättre än att ta på sig hikingskorna och bege sig ut på nya äventyr och upptäcka mer av landet som du bor i?

Att vandra är inte bara bra för hälsan och ger dig motion, utan det är också ett utmärkt sätt att komma nära naturen på riktigt. Hiking kan innebära att du är ute några timmar under en dag, men det kan också innebära en längre resa där du övernattar i tält eller under bar himmel. Ska du vara borta under flera dagar gäller det naturligtvis att du packar därefter, men även under kortare hikingturer finns det några saker som är viktiga att ha i ryggsäcken.

Så packar du smart inför vandringen

Vi listar några saker som du alltid bör ha med dig när du ska ut i skogen och vandra. Längre ner kommer du att få inspiration till några av Sveriges absolut bästa vandringsleder.

1. Ombyteskläder – Börjar du frysa, svettas eller blir blöt? Då är det viktigt att du snabbt och enkelt kan byta om. Anpassa ombytet efter säsong. Du behöver t.ex. inte en vinterjacka mitt i juli.

2. Mobilladdare – Se till att du har med dig en riktigt bra Iphone 12 laddare eller annan laddare som passar din mobil. Det bästa är om du väljer en portabel laddare som är trådlös och som du kan använda om du skulle få slut på batterier och behöver komma i kontakt med omgivningen igen.

3. Första hjälpen – Ett första hjälpen-kit är precis lika viktigt som en bra mobilladdare. Om det händer en olycka behöver du inte bara kunna ringa efter hjälp, utan du måste också kunna plåstra om dig själv eller den skadade under tiden.

Sveriges bästa vandringsleder

Nu ska vi titta närmare på vilka vandringsplatser som är absolut bäst i Sverige. Antingen väljer du en som är nära ditt hem eller så beger du dig av på en längre resa. Varför inte besöka Norrland med sina makalöst täta skogar?

  • Kebnekaise
  • Höga kusten
  • Kungsleden
  • Tiveden
  • Sörmlandsleden
  • Roslagsleden
  • Östgötaleden
  • Mörbylångaleden

Vandringslederna är olika långa och erbjuder olika typer av terräng. Tittar man t.ex. på Kebnekaise finns det både en lugnare och en mer tuff vandringsled att använda sig av. Beroende på vilken vandringsled man väljer kan det även vara en god idé att titta på väderförhållandena innan man beger sig av. Detta är extra viktigt om du ska befinna dig långt hemifrån eller om du inte promenerar under den mer ljumna säsongen.

Den bästa tiden för att vandra i Sverige brukar vanligtvis vara under sommarhalvåret. På det svenska fjället brukar sommarsäsongen vara från och med midsommar och fram till mitten av september.