Den svenska inredningsstilen

Den svenska inredningsstilen utmärker sig genom att vara enkel och funktionell. Den är också luftig och ljus, utan några överflödiga prylar eller inredningsdetaljer. Att den svenska inredningsstilen blivit mycket populär är inte svårt att förstå. Den är inte bara praktisk och gör hemmet lättstädat, utan den är också elegant, tidlös och stilsäker.

De allra flesta människor vill ha det snyggt i sina hem, men att anamma den svenska inredningsstilen kan vara ganska svårt, speciellt om man inte är van vid den sedan tidigare. Jämför man med inredningsstilar från andra delar av världen, t.ex. Mellanöstern, skiljer sig nästan precis allt. Stilen är betydligt mer avskalad och man satsar främst på enfärgade bomullstyger istället för färgstarka kulörer, siden och plysch.

Så inreder du ditt hem med en skandinavisk touch

Det finns flera sätt som du kan gå tillväga om du vill ha den klassiska skandinaviska inredningsstilen i ditt hem. Steg ett är att se till att hemmet är funktionellt och enkelt, men också “rent”, subtilt och minimalistiskt. Det innebär att du kommer behöva ta bort en hel del prylar som inte fyller någon funktion eller som du har någon direkt användning för. Det kan handla om allt från smådekorationer till tavlor, prydnadskuddar och allt däremellan.

Även när det kommer till färger är det avskalat och diskret som gäller. Mörka väggar och mörka gardiner går bort. Satsa istället på ljusare färger och en snygg och praktisk matta till ditt vardagsrum som får vara rummets fokus. Här kan du med fördel köpa din matta på nätet, eftersom utbudet är betydligt större och du har fler alternativ att välja mellan. Är det den skandinaviska inredningsstilen som du är ute efter är det uttrycket “Less is more” som du ska utgå från.

Sätt en personlig prägel

Många är rädda för att den skandinaviska stilen ska bli alldeles för opersonlig, men det behöver den inte vara. Vill du få in mer karaktär i ditt hem kan du med fördel inreda med antika aktionsfynd eller mycket grönska. Gröna växter får inte bara ditt hem att se mer levande ut, utan de främjar också hälsan och renar luften i bostaden. Se till att rummen har så många stora och luftiga ytor som möjligt och säkerställ ett bra ljusinsläpp. Det sistnämnda får du genom att välja tunnare och ljusare gardiner, alternativt en hissgardin.

Ett skandinaviskt hem är inte komplett utan några väl utvalda nordiska detaljer. Här kan du välja fritt utifrån vad som passar dig och din personliga stil. Vill du att det ska vara något enklare kan du med fördel använda dig av en päls eller en fårskinnsmatta som du lägger vid sängen eller slänger på soffan. Även om det kan vara fint och lockande rekommenderar vi att du avstår från alla inredningsdetaljer som kan känner “souveniraktiga”, t.ex. dalahästar, vikingar eller den svenska flaggan upphängd på väggen. Tänk rent, ljust och avskalat i varje rum och avstå från mörka färger!