Mikro och makro

Ekonomerna kan välja att studera internationella handelsrelationer och globala tendenser. Eller också göra studier som koncentrerar sig på det enskilda företaget. Om du turistar i Sverige kan du välja ett resmål under semestern och noga undersöka dess omgivningar, exempelvis norra Öland. Eller också kan du göra en riktig roadtrip där du börjar i Glimmingehus i Skåne och slutar uppe bland samerna på Kebnekaise.

En pionjär för detta resesätt var Nils Holgersson. På grund av val av transportmedel (vildgåsen Akka) fick han en intressant överblick över Sveriges geografi. Han såg alltså marken som ett lapptäcke från gåsryggen och fick göra intressanta nedslag i landskapen i samband med rast och övernattningar. På så sätt kunde han se tranornas dans vid Hornborgasjön och stifta bekantskap med djurliv och människor runt om i Sverige. En resenär som Carl von Linné hade ett annat resesätt. Han koncentrerade sig för att systematisera växtlivet i de olika delarna av Sverige enligt sitt latinska klassificeringssystem som senare kom att användas över hela världen. Han använde landsvägar och tåg på sin resa genom Sverige och genom sina studier av växterna blev hans lokalkännedom stor.

För den som är intresserad av småpartiklar är ett mikroskåp ett bra hjälpmedel. Det finns såväl stereoluppar och stjärnkikare tillgängliga online, så du kan välja verktyg efter ditt intresseområde. Det är en hissnande upplevelse att bekanta sig med materians minsta beståndsdelar, för att sedan kasta sig ut i universum.

Välj ditt favoritlandskap

Har människorna från Sveriges delar olika karaktär? Hur skiljer sig befolkningen i en inlandskommun som Växjö från en kustprovins som Blekinge? Hur har naturen satt sin prägel på individerna som bor i landskapet? Är fiskarbefolkningen annorlunda än de som varit jordbrukare?

Sverige har aldrig varit ett feodalt land. När européerna försökte införa systemet i Sverige så stötte de på hårt motstånd. Förmodligen beror dina preferenser för ett visst landskap på hur du blivit bemött av människorna där.

Halland har långa sandstränder där ungdomar träffas och grillar korv och bygger stora vårdkasar. Precis som i Kalifornien njuter befolkningen av närheten till havet och går lättklädda hela sommaren. Det finns flera sånger som beskriver livsstilen, till exempel, “Tylösand” med Gyllene Tider. Det är inte underligt att man kan ha en förkärlek för detta landskap.

Värmlänningar som Lars Lerin och Selma Lagerlöf har blivit rikskändisar. Detta skapar en nyfikenhet på Värmland. Vem vill inte bada i Fryken och träffa fröken Fräken som Sven-Ingvars sjunger om i en sång?